Aktualności - Uniwersytet Trzeciego Wieku

29 lutego 2024 r. napawaliśmy się przejmującą poezją Romana Brandstaettera. W ramach spektaklu poetyckiego pt. "Daj nam Panie natchnienie do wiary", wysłuchaliśmy wierszy tego wybitnego poety recytowanych  wspaniale przez Włodzimierza Galickiego przy akompaniamencie muzyki w wykonaniu Sławomira Germaniuka.

W czwartek  14-go grudnia słuchacze SUTW na czele z Zarządem spotkali się na spotkaniu opłatkowym.

Piękna to tradycja chrześcijańska gdzie możemy znów wspominać narodziny naszego Pana Jezusa Chrystusa.

Po pięknych słowach powitania i życzeń skierowanych do nas przez dr Leszka Stępnia oraz księży: ks. Zbigniewa Kuleszy i ks. dr Przemysława Solarskiego, zebrani uczestnicy SUTW złożyli sobie życzenia świąteczno - noworoczne dzieląc się przy tym opłatkiem.

Dziś (12 grudnia) mieliśmy przyjemność przeżywania twórczości Kamieńskiej - Hiob. Pan Galicki przeniósł nas w świat rozmów HIOBA zobacz Bogiem.

Muzyczny podklad uświetnił tę poezję. Jeden wiersz odczytała nasza słuchaczka E.Koscielecka.

05.11.2023 r byliśmy w kinie Helios na filmie pt. " Raport Pileckiego".

Bardzo polecam ten film do obejrzenia każdemu kogo interesują losy wspaniałego Polaka rotmistrza Witolda Pileckiego.

Film ukazuje niezwykłe okrucieństwo i barbarzyństwo jakiemu był poddawany on i wielu jemu podobnych. Losy bohatera przeplatane są czasowo.

" Kultura ludowa powstała w związkach z ziemią i jej biologicznym rytmem, wyrosła z naturalnego otoczenia człowieka i humanistycznej tkanki małych społeczności lokalnych, a także bezpośrednich kontaktów człowieka z przyrodą i innymi ludźmi.

Powiązana z zasadami społeczno - moralnymi chrześcijaństwa ukształtowała podstawy współżycia społecznego, stworzyła swoisty system wartości".

W dniu 14 listopada br. nasi słuchacze uczestniczyli w Koncercie Jesiennym muzyki fortepianowej klasyków m.in. Szymanowskiego, Preisnera, w Domu kultury "Zarzewie", gdzie oprócz muzyki mogliśmy oglądać obrazy naszej słuchaczki Elżbiety Kościeleckiej. W załączeniu kilka fotek.

11 Listopada przypada kolejna rocznica odzyskania przez Polskę niepodległości dlatego nasz SUTW zebrał się 9 Listopada aby uczcić tę uroczystość.

Rozpoczęliśmy odśpiewaniem "Roty" -  Najważniejszej Pieśni Patriotycznej która dodawała skrzydeł walczącym Polakom na wszystkich frontach walk zbrojnych. Wszyscy, licznie przybyli słuchacze SUTW wspólnie odśpiewaliśmy wiele przepięknych i wzruszających pieśni patriotycznych i niepodległościowych pod znakomitym przewodnictwem dr Leszka Stępnia.

Jak każdego roku 16 października SUTW pielgrzymował do Sanktuarium Matki Bożej Jasnogórskiej aby podziękować za wybór na stolicę Piotrową św. Jana Pawła II, oraz o pomyślny i owocny rok 2023/24 dla SUTW i jego słuchaczy.

Podstawową częścią była oczywiście Msza Święta odprawiona w Kaplicy Matki Bożej Jasnogórskiej o godz.11-ej. po czym miał miejsce wykład w Sali Różańcowej. W znacznej części wykład był poświęcony "akceptacji siebie, wszystkich doświadczeń i cierpienia w świetle Słowa Bożego i życia Maryi". Prowadzącym wykład był opiekun UTW ks. Stanisław Gancarek.

Inauguracja nowego roku akademickiego 2023/24 na Salezjańskim Uniwersytecie III Wieku w Łodzi  odbędzie się 5 X o godz. 15.00.

Serdecznie zapraszamy wszystkich seniorów do udziału w naszych zajęciach.

Zapisy w sekretariacie przy ul. Wodnej 36 28 IX i 3 X od godz. 14.00.

Szczegółowe informacje można uzyskać pod nr 608 019 226.

13 kwietnia 2023 spotkanie po Świętach Wielkanocnych. Tradycyjne dzielenie się jajkiem.