Archiwum aktualności - 2016-10

16 pażdziernika br. w 38 rocznicę wyboru kard, Karola Wojtyłę na papieża, po raz trzeci odbyła sie Ogólnopolska Pielgrzymka Uniwersytetów Trzeciego Wieku na Jasną Górę. O godz. 11 w kaplicy Cudownego Obrazu została odprawiona msza święta, której przewodniczył ks. Marcin Węcławski, proboszcz parafii pw. Maryi Królowej z Poznania. Po mszy świętej w sali ojca Kordeckiego wysłuchaliśmy konferencji o Bożym Miłosierdziu ks. Stanisława Gancarka. Następnie ksiądz Kazimierz Kurek i reż. Piotr Dziubak przybliżyli postać twórcy zjednoczonej Europy Alcide De Gasperi.

6 października już po raz dziesiąty odbyła się inauguracja nowego roku akademickiego dla słuchaczy Salezjańskiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku w Łodzi. Eucharystii przewodniczył ks. dr Kazimierz Gryżenia a kazanie okolicznościowe wygłosił Prezes Fundacji Nauki i Wychowania ks. Stanisław Hajkowski. Wykład inauguracyjny: "Zabytki z pierwszych wieków chrześcijaństwa w Polsce" wygłosił dr hab. Piotr Nimcewicz. Pani Dyrektor Barbara Turała nowym studentom wręczyła legitymacje. Na zakończenie tradycyjnie odśpiewano "Gaudeamus igitur".